_omletowy zawrót głowy

Przygodę ze zdrowym odżywianiem zaczęłam od owsianki. Jadłam ją codziennie na tysiąc jeden sposobów. Z owocami i z masłem orzechowym, na śniadanie i na kolację. Możliwości było wiele, ale mimo wszystko nadszedł moment nudy i rutyny. Wtedy pojawił się omlet. Pan omlet smiley

 

To właśnie od tego placka rozpoczęła się moja zabawa ze zdrowymi słodkościami. Stał się godnym następcą owsianek. Smażony na patelni czy pieczony w piekarniku. Faworyt na moim talerzu.

 

WSKAZÓWKI:

 

By omlet był pulchny, puszysty, lekki jak chmurka…

 

  • jeśli pieczesz omlet w piekarniku używaj foremki o małej średnicy,
  • jeśli smażysz na patelni -  tu też wybierz tę o najmniejszym rozmiarze,
  • smaż omleta pod przykryciem; jeśli pieczesz go w piekarniku nie wyjmuj od razu po wyłączeniu, niech „leżakuje” w nim około 5 minut, następnie lekko uchyl drzwiczki i wyciągnij po kolejnych 5ciu,
  • do ciasta dodaj odrobinę proszku do pieczenia i sody,
  • do przygotowania omleta używam ubitych na sztywną pianę białek, które dodaję na końcu do reszty składników i mieszam krótko oraz delikatnie, wyłącznie do momentu połączenia.

 

Potrójnie kokosowy omlet (1 porcja)

 

  • 15g mąki kokosowej
  • 15g mąki orkiszowej
  • 10g odżywki białkowej
  • 10g pasty kokosowej
  • 1 jajko
  • 8g wiórków kokosowych
  • 15g erytrolu
  • 50ml wody (lub więcej, w zależności ile jej pochłonie mąka kokosowa )
  • Szczypta proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

 

Wszystkie suche składniki, żółtko i rozpuszczoną w ciepłej wodzie pastę kokosową mieszam. Białko ubijam i dodaję do masy. Piekę w małej foremce o średnicy 15cm 35min/180*

 

Jeśli chodzi o dodatki to oczywiście rządzi dowolność. Jeśli chodzi o inspirację - ja jadłam go w towarzystwie budyniu czekoladowego. Przygotowałam go tradycyjnie, wykorzystując połowę gotowej porcji. Drugą połową podzieliłam się z domownikami smiley

 

457 kcal (wraz z budyniem)

 

|B 21g |W 60g| T 20g|

 

 

 

Wegański (2 porcje)

 

Tutaj omlet dla zabieganych roślinożerców smiley Za jednym zamachem mamy gotowe śniadanie na dwa dni!

 

  • 20g skrobi ziemniaczanej (1/2 opakowania budyniu)
  • 25g mąki gryczanej
  • 30g erytrolu
  • 15 g mąki orkiszowej
  • 100g puree z dyni*
  • pół opakowania cynamonu, łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

 

*Puree przygotowuję samodzielnie. Dynię należy pokroić na ćwiartki, piec w temperaturze 200*/45minut. Po ostygnięciu obrać i następnie zblendować.

 

Wszystkie składniki mieszam. Pożądaną konsystencją jest gęsta śmietana. W razie potrzeby należy dodać odrobinę mleka roślinnego lub wody.  Piekę w małej tortownicy o średnicy 15cm.

 

241 kcal(bez dodatków, w 1 porcji)

 

|B 12.7g |W 46.3g| T 1.9g|

 

 

 

Wysokobiałkowy

 

  • 90g białek jaj
  • 10g mąki owsianej
  • 20g mąki orkiszowej
  • 15 g odżywki białkowej
  • 20g erytrolu
  • 30g czarnej porzeczki
  • 50ml mleka/wody
  • szczypta proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

 

Składniki suche mieszam w misce dodając do nich około 50ml mleka/wody. W oddzielnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie dodaję do drugiej miski i łączę. Piekę w silikonowej formie o średnicy 18cm.

 

Krem czekoladowy:

 

  • 100g puree z dyni
  • 15g odżywki białkowej
  • 4g kakao

 

403 kcal (z dodatkiem kremu)

 

|B 45g |W 41g| T 19g|

 

 

 

 

Wytrawny z „twarożkiem” z tofu

 

Omlet wiele ma twarzy… Chociaż zdecydowanie częściej króluje u mnie wersja „na słodko” to uwielbiam kombinować! Oto wytrwana propozycja:

 

  • 2 jajka
  • 40g mąki gryczanej
  • 10g mąki orkiszowej
  • 50ml wody/mleka
  • pół cebuli
  • łyżeczka sproszkowanego buraka
  • szczypta proszku do pieczenia i sody
  • sól, pieprz

 

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Resztę składników mieszam w drugiej misce. Następnie dodaję białka i delikatnie mieszam. Piekę w okrągłej formie o średnicy 18cm

 

„Twarożek z tofu”:

 

  • 100g tofu wędzonego
  • 10g majonezu
  • Niewielka ilość pora
  • Sól/pieprz

 

Tofu rozdrabniam widelcem, dodaję resztę składników.

 

469kcal(z „twarożkiem”)

 

|B 29g |W 34g| T 27g|

 

 

 

Mam nadzieję, że udało mi się kogoś zarazić sympatią do omletów! Pełnowartościowy, sycący i smaczny posiłek. Czy może być jeszcze lepiej? Korzystajcie z przepisów, oznaczajcie @ebeactive i @vanillashake.

 

 

 

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Popular now

Popular now

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Instagram Beactive

Newsletter

x