_zdrowa redukcja

Dieta niskoglikemiczna to dieta prozdrowotna, ale i odchudzająca, bazująca na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG). Wskaźnik ten jest miarą szybkości i wielkości zmian stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu zawierającego węglowodany, w odniesieniu do efektu, jaki daje czysta glukoza (IG 100). Im szybciej produkt ulega trawieniu i im szybciej następuje wzrost poziomu cukru we krwi, tym wyższa wartość indeksu. Mniejsze wahania cukru i insuliny to doskonały sposób na zapobieganie napadom głodu i senności po posiłku. Po które produkty sięgać, by zachować uczucie sytości i zdrowie?

Dieta niskoglikemiczna charakteryzuje się zazwyczaj obniżonym poziomem węglowodanów i wysokim udziałem błonnika. Powinna obejmować 3 regularne posiłki i przekąski między nimi. Podstawę diety powinny stanowić oczywiście pokarmy o niskim indeksie IG (<55):

  • jaja,
  • twaróg odtłuszczony,
  • żółty ser,
  • ryby i owoce morza,
  • wołowina (gotowana, duszona),
  • pomidory,
  • cebula,
  • cukinia,
  • fasolka szparagowa,
  • biała fasola,
  • kalafior,
  • kapusta (świeża, gotowana i kiszona),
  • brukselka,
  • ogórki (świeże i kiszone),
  • oliwki (zielone i czarne),
  • papryka (czerwona, zielona i żółta),
  • por,
  • rzodkiew,
  • sałata,
  • szczaw,
  • bakłażan,
  • karczochy,
  • marchew surowa,
  • rzepa,
  • groszek zielony,
  • seler surowy,
  • czosnek,
  • buraki surowe czerwone,
  • zielona i czerwona soczewica,
  • gotowana ciecierzyca,
  • awokado,
  • czarna porzeczka,
  • czereśnie,
  • czerwona porzeczka,
  • grejpfrut,
  • gruszka,
  • mandarynka,
  • morele świeże,
  • pomelo,
  • granat,
  • jabłko (świeże),
  • pomarańcze,
  • śliwki,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • jeżyny i maliny,
  • brzoskwinie,
  • czekolada gorzka (70-80% kakao),
  • olej roślinny i masło,
  • wytrawne wino (zarówno białe, jak i czerwone),
  • grzyby,
  • migdały,
  • orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • mleko sojowe,
  • humus,
  • dziki ryż,
  • sok pomidorowy.

 

 

 

 

Produkty o średnim IG (56–69) należy spożywać rzadziej. Wśród nich wyróżniamy m.in. razowy chleb na zakwasie, razowy makaron, grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, niektóre gotowane warzywa: bób, dynia, kukurydza, ziemniaki.

Najmniejszy udział w diecie powinny stanowić produkty o wysokim indeksie (IG>70), m.in. oczyszczone ziarna zbóż: biała mąka, biały ryż, wafle ryżowe, przetworzone płatki śniadaniowe, cukier, słodycze, napoje słodzone i alkoholowe, ale też słone przekąski i inne produkty wysokoprzetworzone.

Jako dieta odchudzająca dieta niskoglikemiczna pozwala stracić w krótkim czasie więcej kilogramów, niż ta niskotłuszczowa, choć mniej niż niskowęglowodanowa. Tempo utraty wagi wynosi 0,5–1 kg tygodniowo.

 

 

Zdrowa redukcja to klucz do sukcesu!

 

Popularne teraz

Popularne teraz

Instagram Beactive

Newsletter

x