Diet2019-07-12 13:50:11
_dieta podczas wakacji, czyli 7 sprawdzonych trików na urlopie all inclusive
„Projekt plaża”, zaraz po postanowieniach noworocznych, jest jedną z częstszych motywacji do zmiany stylu życia i odżywiania. Poniżej prezentujemy kilka propozycji działań z zakresu zdrowego odżywiania, które będą miały mniej szkodliwy wpływ na utrzymanie osiągniętych efektów i nie obniżą Twojego komfortu psychicznego podczas wymarzonych wakacji.
Kilka miesięcy treningów i wyzwań żywieniowych – niejedzenie słodyczy/ glutenu/ mięsa, tylko kurczak z ryżem lub bardziej racjonalne podejście do sprawy – zainteresowanie tematem, wprowadzenie regularności posiłków i różnorodności potraw. Osiągamy satysfakcjonujący nas efekt, pozbyliśmy się „zimowego sadełka” i możemy ruszać na urlop! Gdy już wyjedziemy na tę upragnioną plażę pojawiają się niedogodności w postaci możliwość całkowitego odpuszczenia i obniżenie poziomu motywacji do minimum.
Warto jednak wziąć pod uwagę cały ten czas i wysiłek, który włożyliśmy, aby osiągnąć taką formę i zastanowić się czy na pewno chcemy to wszystko zaprzepaścić. Z drugiej strony wyjazd na wakacje z poczuciem obowiązku bycia na diecie, odbywania regularnych treningów i odmawiania sobie przyjemności nie brzmi zachęcająco.
Jeżeli jesteś na wakacjach typu all inclusive masz zwykle nieograniczony (jedynie czasowo, ale też nie zawsze) dostęp do jedzenia i napojów. Wydawać by się mogło, że w takim otoczeniu nie ma możliwości przestrzegania jakichkolwiek zaleceń żywieniowych.
Wszystko jednak zależy od Ciebie – co, w jakiej ilości i kolejności włożysz na swój talerz i wlejesz do swojej szklanki.
Oto kilka sprawdzonych trików:
1. Zacznij od warzyw.
Nałożenie warzyw jako pierwszych powoduje wykorzystanie miejsca na talerzu, które mogła by zająć mniej zdrowa przekąska.
2. Wybieraj produkty surowe, gotowane, pieczone, parowane i bez panierki.
Odpowiednia obróbka termiczna lub jej brak nie zwiększa wartości energetycznej potrawy i w mniejszym stopniu obniża jej wartość odżywczą.
3. Na deser zacznij od owoców.
Jeżeli zapełnisz miejsce na talerzu, jest szansa, że „zmieścisz” mniej pustych kalorii w żołądku.
4. Postaraj się nie brać dokładki.
Pierwsza porcja posiłku, którą przyniesiesz do stołu zwykle wystarcza, aby zaspokoić głód fizjologiczny.
5. Nawadniaj się.
Zapewnienie sobie odpowiednich płynów w postaci wody do picia, płynnych posiłków (zupa, koktajl) czy soczystych owoców, zaspokoi, w upalny dzień, nie tylko Twoje pragnienie, ale również lekki głód.
6. Alkohol i słodkie napoje spożywaj z umiarem.
Nieograniczony dostęp do tego rodzaju produktów bardzo łatwo prowadzi do przekroczenia postawionych sobie granic i dodatniego bilansu energetycznego.
7. Odpocznij!
Wakacje właśnie po to są! Daj sobie chwilę wytchnienia i pozwól sobie na odpoczynek od diety. Pamiętaj, że wszystko jest dla ludzi, ważne by zachować rozwagę i umiar.
Powyższe sposoby sprawdzą się również przy innych okazjach, gdzie występuje bufet lub szwedzki stół np.: na weselu, przyjęciu urodzinowym, czy imprezie rodzinnej.