Diet2020-03-06 11:38:47
_omletowy zawrót głowy
Przygodę ze zdrowym odżywianiem zaczęłam od owsianki. Jadłam ją codziennie na tysiąc jeden sposobów. Z owocami i z masłem orzechowym, na śniadanie i na kolację. Możliwości było wiele, ale mimo wszystko nadszedł moment nudy i rutyny. Wtedy pojawił się omlet. Pan omlet
To właśnie od tego placka rozpoczęła się moja zabawa ze zdrowymi słodkościami. Stał się godnym następcą owsianek. Smażony na patelni czy pieczony w piekarniku. Faworyt na moim talerzu.
WSKAZÓWKI:
By omlet był pulchny, puszysty, lekki jak chmurka…
- jeśli pieczesz omlet w piekarniku używaj foremki o małej średnicy,
- jeśli smażysz na patelni - tu też wybierz tę o najmniejszym rozmiarze,
- smaż omleta pod przykryciem; jeśli pieczesz go w piekarniku nie wyjmuj od razu po wyłączeniu, niech „leżakuje” w nim około 5 minut, następnie lekko uchyl drzwiczki i wyciągnij po kolejnych 5ciu,
- do ciasta dodaj odrobinę proszku do pieczenia i sody,
- do przygotowania omleta używam ubitych na sztywną pianę białek, które dodaję na końcu do reszty składników i mieszam krótko oraz delikatnie, wyłącznie do momentu połączenia.
Potrójnie kokosowy omlet (1 porcja)
- 15g mąki kokosowej
- 15g mąki orkiszowej
- 10g odżywki białkowej
- 10g pasty kokosowej
- 1 jajko
- 8g wiórków kokosowych
- 15g erytrolu
- 50ml wody (lub więcej, w zależności ile jej pochłonie mąka kokosowa )
- Szczypta proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Wszystkie suche składniki, żółtko i rozpuszczoną w ciepłej wodzie pastę kokosową mieszam. Białko ubijam i dodaję do masy. Piekę w małej foremce o średnicy 15cm 35min/180*
Jeśli chodzi o dodatki to oczywiście rządzi dowolność. Jeśli chodzi o inspirację - ja jadłam go w towarzystwie budyniu czekoladowego. Przygotowałam go tradycyjnie, wykorzystując połowę gotowej porcji. Drugą połową podzieliłam się z domownikami
457 kcal (wraz z budyniem)
|B 21g |W 60g| T 20g|
Wegański (2 porcje)
Tutaj omlet dla zabieganych roślinożerców Za jednym zamachem mamy gotowe śniadanie na dwa dni!
- 20g skrobi ziemniaczanej (1/2 opakowania budyniu)
- 25g mąki gryczanej
- 30g erytrolu
- 15 g mąki orkiszowej
- 100g puree z dyni*
- pół opakowania cynamonu, łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
*Puree przygotowuję samodzielnie. Dynię należy pokroić na ćwiartki, piec w temperaturze 200*/45minut. Po ostygnięciu obrać i następnie zblendować.
Wszystkie składniki mieszam. Pożądaną konsystencją jest gęsta śmietana. W razie potrzeby należy dodać odrobinę mleka roślinnego lub wody. Piekę w małej tortownicy o średnicy 15cm.
241 kcal(bez dodatków, w 1 porcji)
|B 12.7g |W 46.3g| T 1.9g|
Wysokobiałkowy
- 90g białek jaj
- 10g mąki owsianej
- 20g mąki orkiszowej
- 15 g odżywki białkowej
- 20g erytrolu
- 30g czarnej porzeczki
- 50ml mleka/wody
- szczypta proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Składniki suche mieszam w misce dodając do nich około 50ml mleka/wody. W oddzielnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie dodaję do drugiej miski i łączę. Piekę w silikonowej formie o średnicy 18cm.
Krem czekoladowy:
- 100g puree z dyni
- 15g odżywki białkowej
- 4g kakao
403 kcal (z dodatkiem kremu)
|B 45g |W 41g| T 19g|
Wytrawny z „twarożkiem” z tofu
Omlet wiele ma twarzy… Chociaż zdecydowanie częściej króluje u mnie wersja „na słodko” to uwielbiam kombinować! Oto wytrwana propozycja:
- 2 jajka
- 40g mąki gryczanej
- 10g mąki orkiszowej
- 50ml wody/mleka
- pół cebuli
- łyżeczka sproszkowanego buraka
- szczypta proszku do pieczenia i sody
- sól, pieprz
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Resztę składników mieszam w drugiej misce. Następnie dodaję białka i delikatnie mieszam. Piekę w okrągłej formie o średnicy 18cm
„Twarożek z tofu”:
- 100g tofu wędzonego
- 10g majonezu
- Niewielka ilość pora
- Sól/pieprz
Tofu rozdrabniam widelcem, dodaję resztę składników.
469kcal(z „twarożkiem”)
|B 29g |W 34g| T 27g|
Mam nadzieję, że udało mi się kogoś zarazić sympatią do omletów! Pełnowartościowy, sycący i smaczny posiłek. Czy może być jeszcze lepiej? Korzystajcie z przepisów, oznaczajcie @ebeactive i @vanillashake.