Diet2020-07-30 15:22:45
_owocowy zawrót głowy
Poznaj moc owoców na własnej skórze. Po które z nich naprawdę warto sięgać? W jakiej formie i kiedy je jeść? Oto 10 najzdrowszych owoców, które z pewnością warto ująć w swojej codziennej diecie.
_truskawki
Dość duża zawartość witaminy C, rutyny, węglowodanów, a także substancji działających przeciwzapalnie. Na ich skład duży wpływ mają warunki upraw. Warto po nie sięgnąć po treningu, jako dodatek do lekkiego posiłku regeneracyjnego – np. w towarzystwie serka homogenizowanego.
Jak jeść: Surowe, mrożone, liofilizowane, suszone, dżemy, konfitury.
Kaloryczność świeżych: 29 kcal/100 g
_jagody
Posiadają antocyjany – mirtylinę, substancję wspierającą elastyczność naczyń krwionośnych. Co ważne dla diabetyków i osób o podwyższonym poziomie cukru we krwi, zawierają substancje obniżające poziom glukozy we krwi – wakcyninę i glikokininy. Garbniki zawarte w ich suszonej formie spowalniają perystaltykę jelit, przeciwdziałając w ten sposób biegunkom.
Jak jeść? Świeże, mrożone, liofilizowane, suszone.
Kaloryczność świeżych: 45 kcal/100 g
_wiśnie
Wspaniałe źródło witaminy C. Mają właściwości antyoksydacyjne, pozwalające na naturalne procesy tworzenia kolagenu, zwiększają wchłanialność żelaza z innych produktów i witaminy P. Bogate w składniki mineralne: fosfor, potas, wapń, żelazo i jod. Zredukują ból i zakwasy po mocnym treningu.
Jak jeść? Surowe, mrożone, jako sok domowy, kompot lub dżem.
Kaloryczność świeżych: 60 kcal/100 g
_pigwa
Mała twardzielka spokrewniona z jabłkiem. Niewielka zawartość wody i bogactwo pektyn oraz garbników to cechy charakterystyczne tego niezwykłego owocu. Działa przeciwkrwotocznie i przeciwbiegunkowo. Cenne źródło żelaza i miedzi.
Jak jeść? Dżemy, galaretki, kompoty, soki, wyciągi, dodatki do mięs. Tylko nieliczne odmiany są do spożycia na surowo.
Kaloryczność świeżych: 57 kcal/100 g
_gruszka
Gruszki zawierają o 30% więcej potasu niż jabłka, który odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową, przewodnictwo nerwowe, utrzymanie prawidłowej kurczliwości mięśni, przemianę białka i węglowodanów w organizmie. Ze względu na dużą zawartość błonnika i obecność tzw. komórek kamiennych, wpływają na częstotliwość wypróżnień.
Jak jeść? Surowe, suszone, kompoty.
Kaloryczność świeżych: 58 kcal/100 g
_jeżyny
Ich skład przypomina nieco maliny, jednak zawierają dużo więcej składników mineralnych, takich jak miedź, która bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej i kostnej w procesach krwiotworzenia. Duża zawartość rutyny. W formie przetworzonej warto po nie sięgać jeszcze przed treningiem, surowe wzmocnią Cię po treningu.
Jak jeść? Świeże, soki, wina i nalewki, konfitury, marmolady.
Kaloryczność świeżych: 34 kcal/100 g
_morele
Największe źródło beta-karotenu w porównaniu do innych owoców naszej strefy klimatycznej. Doskonałe źródło katechiny odpowiadającej za działanie antyoksydacyjne, a także potasu i magnezu przeciwdziałającego skurczom mięśni. Zawarte w nich żelazo przeciwdziała rozwoju anemii. W wersji suszonej jako przekąska podczas treningów trwających dłużej niż 60 minut.
Jak jeść? Owoce świetnie smakują świeże, ale suszone też są bardzo dobre. Morele nadają się na kompoty i marmolady.
Kaloryczność świeżych: 50 kcal/100 g
_czarna porzeczka
Jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, beta-karotenu, witaminy PP, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także uczestniczy w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów, jak również witaminy E, hamującej rozpad czerwonych krwinek. Wspaniałe źródło magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Doskonale sprawdzą się po treningu, ponieważ zawierają w sobie dużo błonnika.
Jak jeść? Mrożone, dżemy, soki, galaretki, liofilizowane.
Kaloryczność świeżych: 48 kcal/100 g
_żurawina
Zawarte w niej witaminy A, C i E; karotenoidy – luteina i beta-karoten; polifenole, odpowiadają za obniżanie złego cholesterolu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Ma działanie przeciwzapalne i duży potencjał przeciwutleniający. Suszone są świetnym dodatkiem do musli po treningu. Sprawdzą się także jako przekąska podczas biegów długodystansowych.
Jak jeść? Głównie suszone (jako przekąska) i dodatek do wypieków. Świeże jako dodatek do mięs.
Kaloryczność świeżych: 26 kcal/100 g
_winogrona
Polskie winogrona może nie są tak duże i smaczne jak te z południa Europy, ale i tak mają bardzo dużo cukrów - glukozy i fruktozy. Winogrona pełne są związków polifenolowych mających właściwości antyoksydacyjne, dobre są także w prewencji chorób nowotworowych.
Jak jeść? Świeże, suszone (rodzynki). Wino, soki i kompoty.
Kaloryczność świeżych: 67 kcal/100 g
Pozostaje tylko czerpać z owocowej mocy!