TRADYCYJNE CIASTA W WERSJI FIT

Czyli tradycyjne ciasta w nietradycyjnej wersji!

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Niejeden już czuje jej oddech na ramieniu, jednak zimowych nawyków wcale nie tak łatwo się pozbyć. Długie wieczory na kanapie, ciepły koc, herbata i…coś słodkiego! Tym razem porcja przepisów dla wielbicieli tradycyjnych ciast. Babci serniczka nie odmówisz, a mnie? :)

Sernik na owsianym spodzie

 

 

Masa serowa:

 

 
  • 500 g twarogu chudego
  • 2 jajka
  • 2 białka jaj
  • 30 g (2 łyżki) mąki kukurydzianej
  • 100g (pół szklanki) ksylitolu

 

 

Owsiany spód:

 

 
  • Szklanka płatków owsianych
  • 40g (2 łyżki) oleju kokosowego
  • Dojrzały banan
  • 15g (ok. 1 łyżka) miodu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

 

 

W tym momencie możemy dać się ponieść fantazji! Dodajmy ulubione suszone owoce czy orzechy.

 

 

Polewa:

 

 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25g (łyżka) oleju kokosowego
  • 20g (2 łyżki) syropu klonowego

 

 

Kostki twarogu blenduję z żółtkami, dodaję resztę składników (oprócz białek). Białka ubijam i dodaję do masy oraz delikatnie mieszam. W oddzielnej misce przygotowuję spód. Wszystkie składniki mieszam, pamiętając, by uprzednio rozpuścić olej, a banana rozgnieść. Wyklejam spód formy o średnicy 18 cm, a następnie wylewam masę serową. Ciasto piekę 1 godziny/200ºC, do uzyskania złotego koloru. Jeśli sernik zbyt mocno się rumieni przykrywam go folią aluminiową.

 

 

 

 

Wartości odżywcze w jednej porcji (sugerowanych 7):

 

 

243 kcal; Węglowodany: 34g Tłuszcz: 7g Białko: 17g

 

 

Tradycyjny sernik  VS. sernik nietradycyjny - 0:2

 

 

⇒ bez glutenu

⇒ bez białego cukru 

 

 

Kopiec Kreta

 

 

Ciasto:

 

 
  • 150g (szklanka) mąki jaglanej
  • 400ml oleju rzepakowego
  • 150g (3/4 szklanki) ksylitolu
  • 100ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 białka jaj
  • 20g (2 łyżki) kakao

 

Krem:

 

 
  • Puszka mleczka kokosowego (musi być mocno schłodzone)
  • 100g ksylitolu
  • 2 małe banany

 

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz białek) mieszam. Białka ubijam i następnie dodaję do masy. Piekę 40minut/200ºC w formie o średnicy 18 cm. Po ostudzeniu łyżką wydrążam miąższ na głębokość około 1 cm zostawiając na brzegu 2 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przekładam do miski i równomiernie rozkruszam. Banany przekrajam wzdłuż  i układam płaską stroną na wydrążonym cieście. Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubijam mikserem (5 minut) stopniowo dodając ksylitol. Masę wykładam na banany i posypuję pokruszonym ciastem. Następnie wstawiam na kilka godzin do lodówki.

 

 

 

 

Wartości odżywcze w jednej porcji (sugerowanych 7):

 

 

377 kcal; Węglowodany: 59,5 g Tłuszcz: 19 g Białko: 7 g

 

 

Tradycyjny kopiec kreta  VS. nietradycyjny kopiec kreta - 0:3

 

 

⇒ bez glutenu

⇒ bez białego cukru

⇒ bez laktozy

 

 

Szarlotka

 

 
  • 100g mąki kokosowej
  • 70g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 30g oleju kokosowego
  • 85g ksylitolu

​+ 0,5 kg jabłek oraz cynamon

 

 

Wszystkie składniki mieszam i zagniatam jak tradycyjną szarlotkę. Należy pamiętać, by uprzednio rozpuścić olej kokosowy. Ciasto ma być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Wyklejam nim formę o średnicy 18 cm. Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka mieszam z cynamonem i wykładam na ciasto. Piekę około  50 minut/200ºC.

 

 

 

 

Wartości odżywcze w jednej porcji (sugerowanych 7):

 

 

230 kcal; Węglowodany: 38g Tłuszcz: 9g Białko: 5g

 

 

Tradycyjna szarlotka VS. nietradycyjna szarlotka - 0:3

 

 

⇒ bez glutenu

⇒ bez białego cukru 

⇒ bez laktozy 

 

 

Zachęcamy Was do wypróbowania wszystkich przepisów Vanilliashake, a jeżeli macie jakieś własne, sprawdzone przepisy na klasyczne ciasta w zdrowszej wersji, podzielcie się nimi! Czekamy na Wasze komentarze i posty na Instagramie! 

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Popular now

Popular now

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Instagram Beactive

Newsletter

x