_majówka - odpoczynek od diety w 3 krokach

Majówka nieodłącznie kojarzy się z odpoczynkiem, grillem i piwkiem. Wydawać by się mogło, że takie połączenie nie może skończyć się poprawą samopoczucia i utrzymaniem efektów zmiany stylu życia, osiągniętych przez ostatnie kilka miesięcy w ramach postanowień noworocznych. A jednak, jeżeli będziemy mądrze dokonywać swoich wyborów podczas towarzyskich biesiad wszystko może pozostać w jak najlepszym porządku. Jak to zrobić?

Po pierwsze umiar!

 

 

Pamiętaj, że żadna przesada nie jest zdrowa, a nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu to grzechy, z których należy się spowiadać.

 

 

A tak całkiem poważnie proponuję Ci rozpoczynanie grilla od nakładania sobie na talerz produktów o niskiej wartości energetycznej a wysokiej odżywczej, czyli warzyw w każdej postaci (świeże/pieczone/grillowane). W drugiej kolejności wybierz sycący produkt białkowy – nasiona roślin strączkowych (np. tofu/hummus), rybę, jajo lub mięso. Następnie dobierz pieczywo lub inny produkt węglowodanowy z dużą zawartością błonnika, a na końcu zastanów się czy na pewno potrzebujesz dodatków tj. majonez czy ketchup. Zjedz tylko tyle ile potrzebujesz, aby poczuć nasycenie i nie bierz dokładki.

 

 

Pamiętaj, że alkohol również dostarcza kalorii (i to wcale niemało – kufel piwa to 245kcal, lampka wina 105kcal, kieliszek wódki 55kcal), a nie oszukujmy się, że na jednym się zwykle nie kończy. Warto zauważyć, że bezalkoholowe odpowiedniki napojów wyskokowych dostarczają mniej niż połowę energii względem tych tradycyjnych – kufel piwa free to 105kcal, lampka wina bezalkoholowego 26kcal, woda 0kcal. To od Ciebie zależy, ile pustych kalorii dostarczysz sobie na najbliższej imprezie.

 

 

 

 

Po drugie odpowiedni dobór towarzyszy!

 

 

Odpoczynek, relaks, regeneracja i dobre samopoczucie bardzo często zależą od ludzi, którymi się otaczamy i z którymi spędzamy wolny czas. Jeżeli są to osoby bliskie charakteryzujące się wspierającą postawą i pozytywnym nastawieniem, nie będziesz miał najmniejszego problemu z utrzymaniem wyznaczonych sobie postanowień. Jeżeli natomiast otoczysz się osobami, które zarażają pesymizmem i ich ulubionym zajęciem jest szukanie „dziury w całym” Twoje dni wolne mogą stać się trudniejsze niż uczelniana rzeczywistość, a z odpoczynku i relaksu nici.

 

 

 

Po trzecie aktywność!

 

 

Impreza i używki to krótkotrwała rozrywka i pozorna poprawa samopoczucia, która zwykle kończy się bólem głowy i „zmarnowanym” dniem następnym. Nie wspominając o skutkach zdrowotnych.

 

 

Spędzanie wolnego czasu na aktywnościach, które sprawiają Ci przyjemność to forma, do której powinieneś dążyć. Najlepiej, jeżeli możesz się przy tym spocić, a skutkiem ubocznym jest wydzielanie hormonów szczęścia. Dodatkowo dobrze jest wybrać dyscyplinę, która wprowadza nutę zdrowej rywalizacji i angażuje większą grupę ludzi – świetnie sprawdzą się sporty drużynowe, na świeżym powietrzu np. siatkówka, koszykówka, czy frisbee. Ciekawym pomysłem może być również wycieczka rowerowa zakończona piknikiem lub grillem u znajomych. Wtedy przyda się przepis na zdrową przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą i powrót do kroku pierwszego ;).

 

 

 

PRZEPISY NA SZYBKIE PRZEKĄSKI

 

 

NA WYCIECZKĘ ROWEROWĄ

 

 

1. Domowa lemoniada z ogórkiem

 

 

Składniki:

- świeży ogórek

- sok z dwóch cytryn

- 1,5l wody gazowanej lub nie

- ksylitol lub miód

- mięta

 

 

Przygotowanie:

 

 

Ogórka umyj i obierz, ¾ drobno pokrój, wymieszaj z odrobiną wody i miodem lub ksylitolem. Ucieraj (najlepiej w moździerzu) aż powstanie mus. Przeciśnij go przez sito, aby pozbyć się pestek i wymieszaj z resztą wody, sokiem z cytryny, posiekaną miętą i resztą ogórka pokrojonego w plastry. Całość przelej do wygodnej butelki/ bidonu lub termosu z odrobiną lodu.

 

 

 

 

 

 

2. Własna mieszanka studencka

 

 

Składniki:

- łyżka orzechów nerkowca

- łyżka orzechów arachidowych

- łyżka migdałów

- łyżka orzechów włoskich

- 2 łyżki rodzynek

- łyżka żurawiny suszonej

 

 

Przygotowanie:

 

 

Żurawinę i rodzynki przelej wrzątkiem i ostudź. Wymieszaj wszystkie składniki i zabierz w słoiczku na przekąskę.

 

 

 

 

 

 

NA PIKNIK I GRILLA U ZNAJOMYCH


 

 

1. Hummus z suszonymi pomidorami

 

 

Składniki:

- 400g ugotowanej ciecierzycy

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- łyżka pasty tahini lub 2 łyżki sezamu

- ząbek czosnku

- 10 suszonych pomidorów

- sok z cytryny

- kumin, pieprz, sól, kardamon i kolendra do smaku

- zimna woda (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:

 

 

Oliwę zmiksuj z tahini (lub sezamem), czosnkiem i sokiem z cytryny, dodaj suszone pomidory i ciecierzycę. Zmiksuj. Dodaj przyprawy i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby dodaj zimniej wody. Przełóż do słoika lub wygodnego pojemnika.

 

 

 

 

 

 

2. Warzywne słupki

 

 

Składniki:

- marchew

- seler naciowy

- papryka zielona

- papryka czerwona

- papryka żółta

- ogórek zielony długi

 

Przygotowanie:

 

 

Wszystkie warzywa umyj. Marchew i ogórka obierz. Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paski grubości ok 2 cm (wzdłuż warzywa). Seler naciowy, marchewkę i ogórka pokrój w słupki. Tak przygotowane warzywa przełóż do wygodnego pojemnika i zjadaj z hummusem.

 

 

 

 

Po więcej ciekawych przepisów zapraszamy do innego WPISU na naszym blogu, z którego dowiesz się, jak przygotować fit posiłki dla prawdziwych smakoszy! Smacznego!

 

Autor


	Nannette Sierant,

	Dietetyk, @nannette_sierant_dietetyk

	 

Nannette Sierant,

Dietetyk, @nannette_sierant_dietetyk

 

Absolwentka kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Dietetyka stała się jej sposobem na życie. Dzięki niej wprowadziła nowe, ciekawsze smaki do swojej codziennej kuchni oraz doceniła smakowitość i różnorodność zdrowego jedzenia. Z powołaniem przekazuje swoim podopiecznym znaczenie odpowiedniego sposobu żywienia w osiągnięciu równowagi ciała jak i ducha. Na co dzień współpracuje z cateringiem dietetycznym 2be i prowadzi pacjentów w dwóch poradniach dietetycznych w Warszawie oraz Otwocku. 

Popular now

Popular now

Autor


	Nannette Sierant,

	Dietetyk, @nannette_sierant_dietetyk

	 

Nannette Sierant,

Dietetyk, @nannette_sierant_dietetyk

 

Absolwentka kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Dietetyka stała się jej sposobem na życie. Dzięki niej wprowadziła nowe, ciekawsze smaki do swojej codziennej kuchni oraz doceniła smakowitość i różnorodność zdrowego jedzenia. Z powołaniem przekazuje swoim podopiecznym znaczenie odpowiedniego sposobu żywienia w osiągnięciu równowagi ciała jak i ducha. Na co dzień współpracuje z cateringiem dietetycznym 2be i prowadzi pacjentów w dwóch poradniach dietetycznych w Warszawie oraz Otwocku. 

Instagram Beactive

Newsletter

x