
Diet2018-06-11 14:05:03
WEGE LATO - PRZEPISY NA LEKKIE DANIA
Latem zdecydowanie chętniej sięgamy po warzywa. Chcemy jeść „lekko”, by czuć się „lekko”. Nic dziwnego! Za oknem dostrzegamy coraz więcej kolorów, a te kolory warto przenosić na swój talerz.
Oto 9 przepisów na lekkie i wegańskie dania. Pasty jedzone z warzywami na przekąskę lub z chlebem na śniadanie. Obiady idealne do zabrania na uczelnię lub do pracy oraz desery, które posmakują nie tylko roślinożercom! :)
Paprykowo-orzechowa pasta z ciecierzycy
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 60 g masła orzechowego
- 30 g oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, słodka papryka
Wszystkie składniki blendujemy. Wspaniale smakuje zarówno z warzywami, jak i z pieczywem.
Wartości odżywcze w 100 g: 226 kcal
Węglowodany: 18,64 g Tłuszcz: 64,6 g Białko: 7,04 g
Włoska pasta
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 50 g oleju rzepakowego
- 15 g czarnych oliwek
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- Przyprawy: Sól, bazylia, oregano
Ciecierzycę blenduję z olejem. Następnie dodaję przyprawy, drobno pokrojone suszone pomidory oraz oliwki.
Wartości odżywcze w 100 g: 216 kcal
Węglowodany: 16,8 g Tłuszcz: 12,8 g Białko: 6,4 g
Soczewica w pomidorach
- 250 g soczewicy czerwonej
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 180 g koncentratu pomidorowego
- 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 100 g kukurydzy
- 50 g sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 papryka
- Przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
W garnku łączę pomidory oraz soczewicę i gotuję 15 minut. W czasie gotowania dodaję wody, w zależności od konsystencji sosu. Następnie dodaję sos sojowy, koncentrat, przyprawy, kukurydzę oraz cebulę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Po kolejnych 10 minutach zdejmuję z ognia i dodaję olej kokosowy.
Wartości odżywcze w 100 g: 132 kcal
Węglowodany: 16,5 g Tłuszcz: 3,6 g Białko: 7,6 g
Faszerowane papryki (2 porcje)
- 4 papryki
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 115 g mleczka kokosowego
- 50 g czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, suszona natka pietruszki
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki i gotujemy razem 10 minut. Przekładamy farsz do papryk i przykrywamy wcześniej odkrojoną górną częścią warzywa. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego odrobinę wody i pieczemy 40min/200ºC.
Możemy również pominąć podpiekanie, a paprykę pokroić i wrzucić razem z farszem do lunchboxa- wersja posiłku dla zapracowanych
Wartości odżywcze w 100 g: 140 kcal
Węglowodany: 16,5 g Tłuszcz: 6,7 g Białko: 3,8 g
Wiosenna sałatka z panierowanym tofu i sosem chia (1 porcja)
- 50 g tofu
- 5 g mąki kokosowej
- 5 g oleju kokosowego/rzepakowego
- 100 g ugotowanej komosy ryżowej
- 15 g oliwek
- 30 g ugotowanej ciecierzycy
- 30 g groszku zielonego
- 5 g siemienia lnianego/nasion konopii
- 10 g oleju lnianego
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- +5 g nasion chia oraz 30 g mleczka kokosowego
Tofu kroję w dużą kostkę lub plasterki i obtaczam w mące kokosowej, a następnie smażę na rozgrzanym oleju. Mieszam z resztą składników. Godzinę wcześniej mieszam mleczko kokosowe z 50 ml wody oraz nasionami chia i odstawiam. Następnie dodaję przyprawy i podaję z sałatką.
Wartości odżywcze w 1 porcji: 384 kcal
Węglowodany: 70 g Tłuszcz: 10 g Białko: 37 g
Krem jaglany z solonym „karmelem” (1 porcja)
- 50 g kaszy jaglanej
- 100 g dojrzałego banana
- 50 daktyli suszonych
- 30 g wegańskiej odżywki białkowej
- Chipsy kokosowe/orzeszki do dekoracji
- Szczypta soli himalajskiej
Kaszę jaglaną gotuję, a następnie blenduję z bananem. Dodaję odżywkę białkową ( którą można jednak pominąć), a jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję mleko roślinne. Daktyle wrzucam do miski i zalewam wrzątkiem trochę ponad ich poziom i pozostawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie (nie wylewając wody) blenduję ze szczyptą soli himalajskiej. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i schłodzone w lodówce.
Wartości odżywcze w 1 porcji: 555 kcal
Węglowodany: 96 g Tłuszcz: 8 g Białko: 23 g
Naleśniki z twarożkiem kokosowym (2 średnie sztuki)
- 20 g mąki gryczanej
- 30 g mąki orkiszowej
- 150 ml mleka roślinnego
- 30 g mleczka kokosowego
- 3 g ksylitolu
- 10 g mąki kokosowej
- 10 g sproszkowanych jagód acai(opcjonalnie)
Mąki gryczaną i orkiszową mieszam z mlekiem roślinnym (ewentualnie dodaję go mniej lub więcej w zależności od konsystencji). Mleczko łączę ze 100 ml wody oraz ksylitolem. Następnie dodaję mąkę kokosową i jagody acai.
Wartości odżywcze w 1 porcji: 377 kcal
Węglowodany: 56,3 g Tłuszcz: 13 g Białko: 8,7 g
Wegańskie placki
- 65 g dojrzałego banana
- 100 g batata
- 15 g mąki lnianej
- 15 g mąki owsianej
- 10 g mąki kokosowej
Banana blenduję z upieczonym batatem, a następnie mieszam z pozostałymi składnikami. Smażę na mocno rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Jeśli chcemy uzyskać mniej wilgotne w środku placki należy dodać więcej mąki.
Wartości odżywcze w 1 porcji: 275 kcal
Węglowodany: 49,5 g Tłuszcz: 3,8 g Białko: 11,4 g
Zachęcamy Was do wypróbowania lekkich przepisów, które przygotowała Vanilliashake i podzielenia się z nami swoją opinią na Instagramie! W zakładce DIETA znajdziecie również mnóstwo innych inspiracji na pyszne i zdrowe przeskąski! :)