CZY ZDROWA DIETA = DROGA DIETA PRZEPISY I WSKAZÓWKI NA PYSZNE I TANIE ODŻYWIANIE! - eBeActive.pl

CZY ZDROWA DIETA = DROGA DIETA? PRZEPISY I WSKAZÓWKI NA PYSZNE I TANIE ODŻYWIANIE!

Zwykle pierwszym krokiem w kierunku zdrowego stylu życia jest zmiana dotychczasowych nawyków. Więcej ruchu, mniej siedzenia. Więcej warzyw, mniej słodyczy.  Tu często zaczynają się schody, a zamiast lepszych nawyków pojawiają się wymówki. Często nieuzasadnione.  Czy zdrowa dieta musi być droga? Czy nie każdego na nią stać? Odpowiem Wam usłyszanym całkiem niedawno hasłem: „Jeżeli chcesz szukasz sposobu, jeśli nie chcesz - wymówki”.  

 

Oczywiście na rynku znajdziemy wiele superfoods, których cena powala na kolana. Są one wspaniałym urozmaiceniem diety, bogactwem witamin i minerałów, ale czy są niezbędne w naszej kuchni? Zdecydowanie nie!

 

 

"Nie potrzeba skomplikowanych przepisów, czy drogich produktów, by jeść zdrowo, kolorowo i smacznie."

 

 

Poniżej znajdziecie moje propozycje kilku smacznych i prostych dań wraz z wyceną składników! :)

 

 

1. Omlet a’la pizza

 

 
  • 2 jajka (ok.2 zł)
  • 20 g mąki z cieciorki (1,40 zł)
  • 20 g mąki gryczanej (1,60 zł)
  • 4 łyżki wody
  • 5 ml oleju (2 gr)
  • Przyprawy: sól, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany (ok. 0,50 gr)

 

 

Dodatkowo:

 

 
  • 60 g sera mozarella (1,20 zł),
  • Kilka pomidorków koktajlowych (1,40 zł)
  • 40 g cebuli (10 gr)
  • 100 g pieczarek (80 gr)
  • 10 g oliwek czarnych (20 gr)
  • 30 g kukurydzy konserwowej (30 gr)

               i… co nam dusza zapragnie! :) 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Na patelni podsmażam pod przykryciem pokrojone w drobną kostkę pieczarki i cebulę.

W misce mieszam mąki, żółtka, wodę i przyprawy. Białka ubijam i dodaję do masy. Smażę na oddzielnej patelni pod przykryciem i po przewróceniu omleta na drugą stronę układam dodatki wedle uznania.Smażę kolejne kilka minut pod przykryciem, aż do momentu w którym ser się rozpuści.

 

 

Kaloryczność:  492 kcal, Białko: 31g, Węglowodany: 27g, Tłuszcze: 31g

 

 

Koszt: ok. 9,50 zł

 

 

 

 

2. Jesienna owsianka

 

 
  • 25 g płatków owsianych (10 gr)
  • 25 g płatków jaglanych (40 gr)
  • 10 g masła orzechowego (26 gr)
  • 7 g czekolady gorzkiej (30 gr)
  • 5 g nerkowców (30 gr)
  • 130 g twarogu chudego (1,40 zł)
  • 10 g miodu (30 gr)
  • Ulubione owoce (ok. 2 zł)

 

 

Przygotowanie:

 

 

Płatki zalewam wrzątkiem lekko ponad ich poziom i zostawiam pod przykryciem na kilka minut. Następnie dodaję miód i dokładnie mieszam. W oddzielnej miseczce blenduję twaróg, a następnie dodaję do płatków. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Pamiętajcie, że sezonowość również pomaga nam oszczędzać! Dlatego też podczas jesieni i zimy swoją ulubioną owsiankę podaję z jabłkami i cynamonem! Gotuję w rondelku pokrojone w kostkę jabłko. Dodaję odrobinę wody i cynamonu i po około trzech minutach zdejmuję z ognia.

 

 

Kaloryczność: 562 kcal, Białko: 28 g, Węglowodany: 78 g, Tłuszcze: 16g

 

 

Koszt: ok. 4,80 zł

 

 

 

 

3. Jaglane naleśniki

 

 
  • 40 g mąki jaglanej (28 gr)
  • 10 g mąki gryczanej (8 gr)
  • Jajko (1 zł)
  • 150 ml wody
  • 150 g twarogu chudego (1,50 zł)
  • 5 g ksylitolu (13 gr)
  • 5 g rodzynek (10 gr)
  • 100 g puree z dyni* (40 gr)
  • 160 g jabłka ( jedno średniej wielkości) (40 gr)

 

Przygotowanie:

 

 

*Średniej wielkości dynię kroję na 4 części i piekę 45 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu oddzielam za pomocą łyżki skórę i blenduję.100 g wykorzystuję WŁAŚNIE do naleśników.

W misce mieszam mąkę, jajko i wodę (dodając jej aż do momentu uzyskania idealnej konsystencji). Smażę na rozgrzanej patelni.

Twaróg dokładnie rozdrabniam, dodaję ksylitol i rodzynki.

W garnku gotujępod przykryciem puree z dyni wraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem. By uniknąć przypalenia dodaję na dno garnka około 100 ml wody.

 

 

Kaloryczność: 545 kcal, Białko: 43 g, Węglowodany: 81g, Tłuszcze: 9g

 

 

Koszt: 3,40 zł

 

 

 

 

4. Kolorowy makaron

 

 
  • 60 g makaronu razowego (40 gr)
  • 50 g fasoli czerwonej konserwowej (25 gr)
  • 30 g fasoli białej konserwowej (25 gr)
  • 30 g kukurydzy konserwowej (25 gr)
  • 30 g tofu (70 gr)
  • 10 g pestek dyni (23 gr)
  • 15 g oliwek czarnych (25 gr)
  • Pół małej czerwonej cebuli (10 gr)
  • 10 g oliwy z oliwek (40 gr)
  • Świeża pietruszka
  • Ulubione przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka (ok. 50 gr )

 

Przygotowanie:

 

 

Chyba mogę zostawić to pole puste….:) Danie nie dość, że tanie, to jeszcze bardzo proste w przygotowaniu. Proste, zdrowe i sycące!

 

 

Kaloryczność: 506 kcal, Białko: 20 g, Węglowodany: 57 g, Tłuszcze: 20 g

 

 

Koszt: ok. 3,30 zł

 

 

 

 

Mamy nadzieję, że przygotowane przez niezastąpioną @vanilliashake przepisy zostaną z Wami na dłużej! :)

Przypominamy też, że kolejnym idealnym sposobem na oszczędzanie jest korzystanie z naszych  super promocji na karnety BeActive! Koniecznie zajrzyjcie w zakładkę "OFERTA" i sprawdźcie co tym razem dla Was przygotowaliśmy! 

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Popularne teraz

Popularne teraz

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Instagram Beactive

Newsletter
Aby być zawsze na bieżąco ze wszystkimi nowościami, promocjami i aktualnościami w BeActive, koniecznie dodaj swój adres do naszego newslettera,
a każdego miesiąca dostaniesz porcję ciekawych informacji.
x