
Diet2020-03-27 10:28:42
_coś z niczego - wyczaruj pyszności bez wychodzenia z domu
Oczywiście nie będziemy Ci wmawiać, że ugotujesz coś z powietrza. Jednak jeśli korzystasz ze swojej kuchni raz na jakiś czas, z pewnością masz w niej kilka podstawowych składników takich jak chociażby makaron, oliwa czy pomidory i kilka przypraw. Może znajdzie się nawet jakiś tuńczyk w puszce albo kukurydza? Jeśli tak, połowa sukcesu za Tobą. A jeśli masz jajka, mąkę, mleko i jakiś dżem, już na pewno możesz czuć się zwycięzcą!
Pamiętaj, że w tym wpisie pokazujemy tylko przykładowe pomysły. Przepisy możesz modyfikować dowolnie (zastąpić jogurt maślanką, a banany innymi owocami, które akurat masz w swojej kuchni). Eksperymentuj! Najlepsze przepisy biorą się właśnie z kulinarnych przygód. Kto wie, może w Twojej kuchni powstanie jakieś kultowe danie?
Oto nasze propozycje:
- Placki jogurtowe
Składniki – 8 szt.
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 80 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- cukier lub inne słodzidło (ksylitol, miód) wedle uznania
- owoce (jeśli są).
- dodatki do dekoracji + 10 punktów do smakowitości.
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i smaż placki na rozgrzanej patelni. Podawaj z dżemem, masłem orzechowym, owocami lub po prostu, tym co masz.
- Makaron bolognese w wersji wege
Składniki:
- makaron (spaghetti, rurki - co znajdziesz)
- oliwa
- czosnek
- cebula
- przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze
- tofu lub ugotowana soczewica
- sól
- ewentualnie - papryczka pepperoni, ser, bazylia, natka pietruszki
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Sporą dawkę oliwy rozgrzej na patelni. Podsmaż na małym ogniu posiekany wcześniej czosnek i cebulę. Dodaj tofu lub soczewicę, następnie dorzuć pomidory. Dopraw do smaku. Ugotowany makaron polej sosem i udekoruj świeżymi ziołami i serem.
- Chlebek bananowy
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przedojrzałe) banany, rozgniecione
- 220 g mąki pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych,
- 75 g masła lub oleju,
- 2 łyżki cukru, ksylitolu lub miodu,
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć. Wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem). Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Zblendować lub wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
- Sałatka
Składniki:
- garść roszponki, rukoli lub mix sałat
- pomidor
- pół mozzarelli
- prażony słonecznik lub orzechy
Dressing musztardowo-miodowy:
- łyżka oliwy
- łyżka wody
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- czarnuszka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać dressingiem.
- Pizza
Składniki na 3 pizze:
- 1 łyżka suchych drożdży lub 25g drożdży świeżych
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, (przy użyciu świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać letnią wodę, oliwę, sól i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do wcześniej wysmarowanej oliwą miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piec przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
Druga opcja - rozczyn
Składniki:
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- ¼ szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką cukru. Zalać letnim mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać mąkę dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek.
Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia.
Życzymy udanych eksperymentów w kuchni! Dzielcie się swoimi wersjami na swoich profilach w social mediach, hasztagujcie #stawiamnaformę oraz oznaczajcie @ebeactive. Będzie nam bardzo miło i będziemy podawać dalej! Inspirujmy się