_6 pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski, które spełnią wymagania najbardziej wymagających smakoszy!

Spotkania z przyjaciółmi sprzyjają sięganiu po chipsy, orzeszki czy ciasteczka z dużą zawartością cukru. Jeśli naprawdę zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi lub na jej redukcji, powinniśmy wystrzegać się takich przekąsek. Wiadomo, wszystko jest dla ludzi, samej czasami zdarza mi się zgrzeszyć :-) Nawyk na zdrowe przekąski podczas spotkań wyrobiłyśmy z moimi przyjaciółkami. Dzięki temu nie musimy się przejmować, że nasza ciężka praca nad formą pójdzie na marne. Możemy bez wyrzutów sumienia cieszyć się spotkaniem ze znajomymi bez obaw o naszą figurę. 

 

Oto kilka przekąsek, które przygotowałam na karnawałową imprezę, którą niedawno organizowałam:

 

 

1. MAKARON Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ

 

 

To absolutny hit i chyba ulubiona przekąska moich znajomych, w szczególności płci męskiej. Zawsze znika w całości. Jej zaletą jest to, że jest bardzo sycąca.

 

 

Składniki:

 
  • 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 600 g piersi z kurczaka
  • opakowanie rukoli
  • 20 suszonych pomidorów
  • 2 garści ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy do kurczaka, zioła prowansalskie
     

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy, kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ziołami prowansalskimi i smażymy na małej ilości oleju. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Jeśli używam pomidorów z oleju to najpierw dokładnie płuczę je wodą na sitku. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, można dodać jeszcze trochę ulubionych ziół, rukolę i dokładnie mieszamy.

 

 

Całość: 3000 kcal

Jedna naprawdę spora porcja: 250-300 kcal

 

 

 

2. KURCZACZKI W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z SOSEM POMIDOROWYM

 

 

Ulubione danie wszystkich mięsożerców oraz dzieci. Do złudzenia przypominają kurczaczki z popularnego fast foodu, ale są o wiele zdrowsze. Do ich przygotowania nie używam oleju, a piekę je w piekarniku. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

 

Składniki:

 
  • 500 g piersi z kurczaka
  • przyprawy: gyros, curry, papryka słodka, zioła lub po prostu Wasze ulubione, którymi zwykle przyprawiacie kurczaka
  • 1 jajko
  • łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka passaty pomidorowej
  • kilka garści płatków kukurydzianych
     

 

Przygotowanie:

 

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy. Jeśli mamy czas, zostawiamy go w przyprawach na kilka godzin w lodówce. Do przyprawionego mięsa dodajemy jajko, musztardę i passatę (ewentualnie ketchup lub jogurt naturalny) i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane kruszymy w dłoniach i obtaczamy w nich kawałki kurczaka. Wykładamy je na papier i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

 

 

SOS:

 
  • około 300 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, pietruszka
     

 

Wszystko dokładnie mieszamy.

 

 

Jeden kawałek kurczaka: 60-70 kcal.

 

 

 

3.NALEŚNIKI BAZYLIOWE Z ŁOSOSIEM

 

 

To z kolei moja ulubiona przekąska. Idealna żeby wziąć „na raz” do ręki i pójść bawić się dalej. Jeśli nie macie czasu żeby zrobić naleśniki (mimo wszystko zachęcam, bo są przepyszne) to użyjcie gotowej tortilli pełnoziarnistej.

 

 

Składniki na 4 naleśniki:

 
  • 1 jajko
  • 60 g mąki np. orkiszowej/pełnoziarnistej/pszennej
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • trochę soli
  • łyżeczka oliwy plus trochę do wysmarowania patelni
  • 2 garście liści bazylii (Jeśli nie macie to możecie użyć liście szpinaku. Naleśniki też będą zielone, ale niestety bez bazyliowego posmaku. Można wtedy dodać bazylię suszoną)
     

 

Przygotowanie:

 

Wszystko blendujemy na gładką masę lub miksujemy w mikserze kielichowym. Bazylia musi być rozdrobiona. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.

 

 

Nadzienie:

 
  • 1 twarożek naturalny typu grani-około 200 g
  • 120 g wędzonego łososia (zamiennie: szynka dobrej jakości, kurczak, pieczony łosoś)
  • pęczek szczypiorku lub koperek
  • pół świeżego ogórka
  • kilka liści sałaty lodowej/rukola
     

 

Przygotowanie:

 

Kiedy naleśniki ostygną smarujemy je twarożkiem, posypujemy ziołami, szczypiorkiem i układamy resztę dodatków. Zwijamy w ciasny rulon i kroimy na mniejsze kawałki.

 

 

*Możecie zrobić zawijaski w wersji bezmięsnej i dodać więcej warzyw np. paprykę, cebulę.

 

 

Całość: 780 kcal

1 kawałek: 20 kcal

 

 

 

4. DOMOWE NACHOSY

 


Jedna z moich ulubionych przekąsek. Idealna dla fanów chipsów, które zwykle podczas zabawy zjadamy w kolosalnych ilościach. Są mniej pracochłonne niż mogłoby się wydawać, za to miny gości kiedy widzą, że zrobiliście je sami, a w dodatku są równie smaczne jak oryginał wynagradzają te kilkanaście minut pracy.

 

 

Składniki:

 

-90 g mąki kukurydzianej
-55 g mąki pszennej/orkiszowej/pełnoziarnistej
-2 łyżki (około 15 g) oleju/oliwy
-75 ml zagotowanej wody
-przyprawy-kurkuma (konieczna żeby nadać nachosom złotej barwy), polecam dodać też sól a reszta to już Wasza inwencja twórcza. Możecie dodać curry, ostrą lub słodką paprykę, zioła, sezam, mak, kminek, czosnek.

 

 

Przygotowanie:

 

Mąkę, przyprawy i olej zalewamy gorącą wodą, energicznie mieszamy, kiedy ciasto lekko przestygnie zagniatamy je ręką. Jeśli macie trochę czasu to odstawcie na kilka minut do lodówki żeby „odpoczęło”. Jeśli nie, podzielcie je na mniejsze części i cienko rozwałkujcie.  Wycinamy trójkąty lub inne kształty i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika warto posypać je dodatkowo solą. Zazwyczaj podaję je z pastą z awokado.

 

 

Składniki na pastę:

 
  • 1 awokado
  • sól, pieprz
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • trochę soku z cytryny
     

 

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy.

 

 

230 g naszych nachosów ma łącznie 600 kcal, co daje 260 kcal w 100 g. W przeciwieństwie do nachosów sklepowych, które mają 500 kcal w 100 g i o wiele więcej tłuszczu!

 

 

 

5. SZARLOTKOWE KULKI MOCY

 

 

Nie może zabraknąć czegoś dla fanów słodkości. Popularne „kulki mocy” można przygotowywać na setki sposobów. Ta wersja z jabłkiem i cynamonem kojarzy mi się z ulubionym jabłecznikiem.

 

 

Składniki:

 
  • 100 g suszonych daktyli
  • 80 suszonych moreli (zamiennie mogą być śliwki lub rodzynki, najlepiej bez dodatku cukru)
  • 1 jabłko (u mnie 160 g po obraniu)
  • 50 g orzechów (u mnie włoskie)
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych (koło 125 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
     

 

Przygotowanie:

 

Daktyle i morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z suszonych owoców odlewamy. Daktyle, jabłko, morele, orzechy, cynamon i 3/4 szklanki płatków owsianych miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe płatki owsiane i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy niewielkie kuleczki. Możemy obtoczyć je w kokosie, siemieniu kakao itp. Z podanych proporcji wychodzi około 17 sztuk.

 

 

 

6.KOKOSOWE KULKI MOCY

 

 

Składniki:

 
  • 12 suszonych daktyli
  • 60 g mąki kokosowej
  • 30 g płatków migdałów
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki (40 g) masła orzechowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 50 ml wody (tej która zostanie po zalaniu daktyli)
     

 

Przygotowanie: 

 

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę do innego naczynia. Wszystkie składniki dokładne miksujemy. Na koniec dodajemy koło 30-50 ml wody, która zostanie nam z daktyli (polecam dodawać stopniowo) i miksujemy. Sprawdzamy czy masa ma już konsystencję, która pozwoli nam na ulepienie kulek. Jeśli jest za sucha to dolewamy jeszcze trochę wody. Jeśli zbyt kleista i wilgotna to można dodać trochę mąki lub wiórków kokosowych.

Formujemy kulki (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk). Możecie je oblać gorzką czekoladą z zawartością kakao minimum 70% i posypać wiórami kokosowymi. Będą jeszcze smaczniejsze.

 

1 kulka bez czekolady ma 55 kcal,  z czekoladą około 75 kcal.

 


Mamy nadzieję, że udało nam się zainspirować Cię do przygotowania zdrowych przekąsek samodzielnie! To nic trudnego, zapewniamy :-) Jeżeli chcesz sięgnąc po jeszcze więcej przepisów, kliknij TUTAJ. Zachęcamy do dzielenia się Waszymi przepisami na Instagramie!

 

Autor


	Sara Nowak,

	Blogerka @sara_haj

Sara Nowak,

Blogerka @sara_haj

Studenkta IV roku medycyny. Uwielbia aktywność fizyczną, dlatego pracuje, jako instruktor fitness i zaraża miłością do sportu innych ludzi. Jej drugą pasją jest gotowanie. Na swoim profilu na Instagramie (@sara_haj) zamieszcza fantastyczne pomysły na róznorodne, zdrowe i kolorowe posiłki. :) 

 

Popular now

Popular now

Autor


	Sara Nowak,

	Blogerka @sara_haj

Sara Nowak,

Blogerka @sara_haj

Studenkta IV roku medycyny. Uwielbia aktywność fizyczną, dlatego pracuje, jako instruktor fitness i zaraża miłością do sportu innych ludzi. Jej drugą pasją jest gotowanie. Na swoim profilu na Instagramie (@sara_haj) zamieszcza fantastyczne pomysły na róznorodne, zdrowe i kolorowe posiłki. :) 

 

Instagram Beactive

Newsletter

x