_dieta wegańska - plusy i minusy

Weganizm to jedna z najpopularniejszych diet eliminacyjnych. Polega na usunięciu z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, jaj, mleka i produktów mlecznych, tłuszczów zwierzęcych oraz bardzo często również miodu. Ważne jednak, aby zadbać o prawidłowe zbilansowanie posiłków, tak by nie zabrakło w niej żadnych, niezbędnych zdrowotnie składników. Jak to zrobić bez uszczerbku na zdrowiu?

Dieta wegańska często uważana jest za zbyteczne odmawianie sobie przyjemności, a nawet bezsensowną modę. Jak każda inna, dieta i ta ma swoje mocne i słabe strony, a przejście na nią powinno być porządnie przemyślane, a najlepiej skonsultowane z lekarzem pod kątem wszelkich przeciwwskazań.
 

 

Dieta wegańska – składniki odżywcze

Zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i może być stosowana przez ludzi w każdym wieku. Nie wystarczy jednak odstawić produktów odzwierzęcych. Bardzo istotne jest to, w jak sposób nasza dieta zostanie skomponowana – musimy zadbać o odpowiedni bilans składników odżywczych.

 

 

Węglowodany – czerpiemy je właściwie ze wszystkich owoców, a złożone znajdziemy w pieczywie, kaszach, makaronach, ryżu oraz mąkach.

Białko – jest to składnik, który najtrudniej uzupełnić na diecie wegańskiej i o którego zapotrzebowanie powstaje najwięcej sporów i dyskusji. Znajdujemy je we wszystkich warzywach strączkowych, orzechach i rosnącej gamie przetworów z soi oraz innych strączków.

Tłuszcze – tłuszcze nienasycone obecne są we wszystkich olejach, oliwie, orzechach, nasionach i awokado. Nie istnieje uzasadniona konieczność spożywania tłuszczów nasyconych, jak również cholesterolu, więc te możemy sobie odpuścić. ????

Witaminy – witaminę C znajdziemy w większości warzyw i owoców, witaminę E we wszystkich tłuszczach, a większość z grupy B – w produktach zbożowych. Składnikami niedoborowymi na diecie wegańskiej z pewnością jest witamina B12 oraz D.

Składniki mineralne – dostępne również we wszystkich grupach produktów. Trzeba jednak zaznaczyć, że kilka z nich, jak wapń i żelazo, w zdecydowanie większych ilościach znajdziemy w produktach zwierzęcych.

 

 

 

 

Zalety

  • Dieta roślinna sprzyja odchudzaniu. Pozwoli Ci to odczuć większą sytość ze zjedzonych posiłków, bez niepotrzebnego dostarczania zbyt dużej ilości kalorii, a przy tym zachować korzystny współczynnik BMI.
  • Badania potwierdzają obniżenie się ciśnienia krwi u osób pozostających na diecie wegańskiej. Jest to świetna profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych.
  • Przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach zachowają Cię w zdrowiu i młodości na długie lata. Znajdziesz je w głównie w produktach zawierających witaminę A i E.
  • Osoby stosujące dietę wegańską rzadziej borykają się z cukrzycą, chorobami serca czy nowotworami. W mniejszym stopniu dotykają ich również problemy nerkowe czy choroby żołądka.

 

 

Wady

  • Dieta wegańska wymaga dużego zaangażowania w temat składników odżywczych. Trzeba wiedzieć jak umiejętnie zastąpić tak dużą grupę jak produkty odzwierzęce.
  • Skomponowanie lekkostrawnego wegańskiego jadłospisu jest zadaniem skrajnie trudnym. Strączki, nasiona, orzechy, pestki i kasze są produktami niezalecanymi w schorzeniach wymagających diety oszczędzającej układ pokarmowy. Z tego powodu warto skonsultować się ze specjalistą.
  • Nierozsądnie prowadzony weganizm może być dietą szkodliwą i prowadzić do niedożywienia. Powinieneś pamiętać o różnorodności w wyborach żywieniowych i ewentualnej suplementacji. Nieprzestrzeganie tej zasady może Ci zagrozić rozwojem anemii, osteoporozy oraz zaburzeń hormonalnych.

 

 

­­­­­

Warto pamiętać, że każdy sposób żywienia ma swoje wady i zalety. Decyzja o przejściu na dietę wegańską na pewno nie należy do łatwych, ponieważ wymaga dużego zaangażowania i wielu wyrzeczeń. Przy wyborze jakiejkolwiek diety najważniejsze są indywidualne kwestie związane ze zdrowiem i racjonalne podejście.

 

Popularne teraz

Popularne teraz

Instagram Beactive

Newsletter

x