_ciasta warzywne - kopalnia witamin i minerałów

Warzywa to kopalnia witamin i minerałów, a ciasta dobrego humoru i zadowolonego brzucha. Jak połączyć te dwa elementy w całość? Jest jedna słuszna odpowiedź: warzywne ciasta! Oczywiście traktuję to z przymrużeniem oka, jednak to doskonałe urozmaicenie i często zwiększenie objętości dania bez podbijania kaloryki. Znajomi łapią się za głowę, a ja sama początkowo powątpiewałam przed przystąpieniem do przygotowania warzywnych słodkości. Na szczęście większość eksperymentów zakończyła się sukcesem. Nie polecam jednak kombinować z zielonym groszkiem. Tu akurat lepiej wykorzystać go do… sałatki jarzynowej.

 

Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym

 

 

Składniki:

 

 
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 35 g mielonych orzechów ziemnych
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • średnia marchewka (ok. 150 g)
  • 100g erytrytolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia oraz łyżeczka sody
  • cynamon

 

 

Dodatkowo:

 

 
  • 280 ml schłodzonego mleczka kokosowego
  • 50 g erytrytolu
  • 200 ml soku z pomarańczy

 

 

Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, dodaję mąki, mielone orzechy, żółtka, erytrytol, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Białka ubijam i dodaję do masy, delikatnie mieszam. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i piekę ok 1 godziny w 180*C. Po wyłączeniu piekarnika uchylam go delikatnie dopiero po pięciu minutach, a wyjmuję po dziesięciu.  Ciasto odstawiam do ostygnięcia. W misce ubijam na wysokich obrotach mleczko kokosowe z erytrytolem przez około 5 minut. Sok z pomarańczy wyciskam samodzielnie i dodaję do kremu. Ciasto przekrajam wzdłuż i smaruję kremem, pozostawiając go trochę do dekoracji ciasta.

 

 

Gotowe ciasto chłodzę w lodówce przez kilka godzin.

 

 

Sugerowane porcje:

4

 

 

Wartość odżywcza porcji:

418 kcal | W 27,4 g | T 29,9 g | B 12,1 g

 

 

 

 

Brownie z batata z kremem kokosowym

 

 

Składniki:

 

 
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 25 g mąki gryczanej
  • 230 g batata
  • 10g kakao
  • 80 g erytrytolu
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sodu

 

 

Dodatkowo:

 

 
  • 290 g schłodzonego mleczka kokosowego
  • 50 g erytrytolu

 

 

Mieszam mąki, żółtka, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Białka ubijam i dodaję do masy, delikatnie mieszam. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i piekę ok 40 min w 180*C. Po wyłączeniu piekarnika uchylam go delikatnie dopiero po pięciu minutach, a wyjmuję po dziesięciu.  Ciasto odstawiam do ostygnięcia. W misce ubijam na wysokich obrotach mleczko kokosowe z erytrytolem przez około 5 minut. Krem wykładam na ciasto i schładzam kilka godzin w lodówce

 

Dekoruję kakao.

 

 

Sugerowane porcje:

4

 

 

Wartość odżywcza porcji:

338 kcal | W 33,6 g | T 19,5 g | B 9 g

 

 

 

 

cieciork(L)OVE

 

 

Składniki:

 

 
  • 400 g ugotowanej cieciorki/cieciorki z puszki
  • jajko
  • 30 g mąki gryczanej
  • 35 g masła orzechowego
  • 100g erytrytolu
  • 10g kakao
  • 200ml napoju roślinnego(lub mleka)

 

 

Dodatkowo:

 

 
  • 150 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 150g banana
  • 50g erytrytolu
  • 100g mrożonych wiśni/dowolnych owoców

 

 

Cieciorkę blenduję z jajkiem, mlekiem i masłem orzechowym. Dodaję mąkę, kakao, erytrytol  i dokładnie mieszam. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę i piekę około godziny w 180*C. Kaszę jaglaną gotuję i blenduję z bananem oraz erytrytolem. Smaruję ciasto kremem, układam owoce i chłodzę w  lodówce kilka godzin. 

 

 

Sugerowane porcje:

4

 

 

Wartość odżywcza porcji:

476 kcal| W 76  g | T 11,8 g | B 18,7 g

 

 

 

 

Tarta z budyniem dyniowym

 

 

Składniki:

 

 
  • 100g mąki kokosowej
  • 60g mąki ryżowej
  • 80g erytrytolu
  • 2 jajka
  • 40g oleju kokosowego

 

 

Dodatkowo:

 

 
  • 200g puree z dyni*
  • 45g skrobi
  • 250ml napoju roślinnego/mleka/wody
  • 10g kakao
  • 50g erytrytolu

 

 

Składniki na ciasto zagniatam (struktura ma przypominać ciasto kruche). Wylepiam tortownicę o średnicy 21. Piekę godzinę/150*C. Przygotowuję sobie garnek i przekładam do niego puree z dyni. Do szklanki ze skrobią i kakao dodaję wody i po rozmieszniu dodaję do garnka wraz z erytrytolem. Gotuję do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Dekoruję owocami i chłodzę w lodówce kilka godzin.

 

 

*Przygotowanie puree z dyni: Średniej wielkości dynię(u mnie piżmowa) przekrajam na pół i piekę do miękkości(około 30 min/180*C). Po upieczeniu oddzielam dynię od jej skórki za pomocą widelca lub łyżki. Blenduję i 200g wykorzystuję do ciasta, a  jeśli coś zostanie to wykorzystam na przykład do… owsianki na śniadanie!

 

 

Sugerowane porcje:

4

 

 

Wartość odżywcza porcji:

348 kcal| W 43,2  g | T 17,7 g | B 10,7 g

 

 

 

 

UWAGA! W każdym przepisie erytrytol można zamienić na ksylitol/cukier biały i trzcinowy/ miód lub inny dowolny słodzik. Jednak wpłynie to na walory smakowe i odżywcze ciasta.

 

 

Zachęcamy Was do wypróbowania wszystkich przepisów Vanilliashake, a jeśli chcecie sięgnąć po więcej, kliknijcie TUTAJ. :) Powodzenia!

 

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Popularne teraz

Popularne teraz

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Instagram Beactive

Newsletter

x