JAK UTRZYMAĆ FORMĘ I NIE ODMAWIAĆ SOBIE PRZYJEMNOŚCI?

Wedle zasady: „Jesteś tym co jesz”… Powinno się jeść dużo słodkości? Przecież każdy chce być słodki i uwielbiany przez innych!  Jednak, czy każdy chce być niezdrowym olejem palmowym, białym cukrem, tłuszczami trans, barwnikami czy konserwantami? Zdecydowanie nie. Tego nie lubi nikt.

Pamiętaj, że zdrowsze zamienniki słodyczy ze sklepowej półki też mają kalorie. Nadmierne spożycie grozi utyciem :)

1. Sernik na kruchym spodzie z masłem orzechowym

 

 

(keksówka 25 cm)

 

 

MASA:

 

 
  • 250g twarogu
  • 3 jajka
  • 30g mąki(gryczana/kukurydziana/jaglana/ryżowa)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • Kilka kropel aromatu śmietankowego

 

SPÓD: 

 

 
  • 80g mąki kokosowej
  • 60g mąki ryżowej
  • 40g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 małe jajka
  • 10g kakao

 

 

POLEWA:

 

 
  • 60 g masła orzechowego
  • Łyżka oleju kokosowego
  • 20g syropu klonowego

 

Składniki na spód zagniatam (ma powstać elastyczne ciasto) i wylepiam nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg blenduję z żółtkami i aromatem. Wsypuję mąkę, ksylitol i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję ubite białka. Piekę ok.1 godz. 15 min/180º C.  Po wyłączeniu piekarnika zostawiam sernik jeszcze na 10 min, a potem lekko uchylam drzwiczki i wyjmuję po kolejnych 10 minutach. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, masło orzechowe oraz syrop klonowy i polewam nim wystudzone ciasto. Wkładam do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

 

Co jeśli... 

Nie tolerujesz laktozy? ⇒ Zamień zwykły twaróg na ten bez laktozy, które są już teraz ogólnodostępne. 

Nie jesz nabiału? ⇒ Zamień twaróg na tofu. 

Nie lubisz masła orzechowego? ⇒ Zamień je na tabliczkę gorzkiej czekolady i przygotuj polewę w podobny sposób. 

 

 

Wartości odżywcze:

 

 
  • Całość (ilość sugerowanych porcji: 9):

      2244 kcal | Węglowodany:  161 g | Białko: 133g | Tłuszcz: 104g

  • 1 porcja:

      250 kcal | Węglowodany: 18g | Białko: 15g | Tluszcz: 12 g

 

 

2. Ciasteczka drożdżowe 

 

 

(przepis na 15 ciastek)

 

 
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

 

 

Drożdże rozdrabniam w misce i dolewam lekko ciepłe mleko oraz łyżkę miodu. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20 min. Następnie dodaję resztę składników. Wyrabiam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę. Blachę wykładam papierem do pieczenia i formuję ciasteczka. Piekę ok.1,5 godziny/180º C.

 

 

 

 

Wartośći odżywcze: 

 

 
  • Całość (15 ciastek): 

            1874 kcal | Węglowodany: 270 g | Białko: 46 g | Tłuszcz: 71 g

  • 1 ciastko: 

            125 kcal | Węglowodany: 18 g | Białko: 3 g | Tłuszcz: 5 g

 

 

3. Tarta budyniowa z solonym karmelem

 

 

(tortownica o średnicy 18 cm) 

 

 

SPÓD: 

 

 
  • 80 g mąki kokosowej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego

 

 

KARMEL: 

 

 
  • 80 g suszonych daktyli
  • szczypta soli himalajskiej

 

 

KREM BUDYNIOWY:

 

 
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (ok. 150 ml)
  • 5 łyżek ksylitolu

 

POLEWA:

 

 
  • 60 g masła orzechowego
  • 25 g oleju kokosowego
  • 20 g syropu klonowego
  • garść orzechów arachidowych

 

 

Składniki na spód zagniatam i wyklejam tortownicę. Piekę ok. 40 min/180°C. Jeśli brzegi zbyt szybko się rumienią, to przykrywam je folią aluminiową.

Daktyle zalewam wrzątkiem lekko ponad ich poziom i pozostawiam pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie blenduję je (nie wylewam wody!) i dodaję szczyptę soli.

Do garnka wlewam 1,5 szklanki wody, dodaję mleczko kokosowe i trzymam na ogniu przez 5 minut. Do miseczki/kubka wsypuję opakowanie budyniu i dodaję pół szklanki wody. Następnie wlewam do garnka i dodaję ksylitol. Gotuję do zgęstnienia (około 5 minut).

Gdy spód ciasta ostygnie wykładam solony karmel, następnie krem budyniowy, a na koniec polewę z masła orzechowego. Posypuję orzechami i wkładam do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

 

Co jeśli...

Nie mam ksylitolu? ⇒ Śmiało możesz go zastąpić erytrolem, czy miodem. Oczywiście wpłynie to na wartości odżywcze ciasta oraz nieznacznie na walory smakowe.

 

 

Wartości odżywcze:

 

 
  • Całość (ilość sugerowanych porcji: 7):

            2512 kcal | Węglowodany: 321 g | Białko: 131 g | Tłuszcz: 49 g

  • 1 porcja: 

            359 kcal | Węglowodany: 45,8 g | Białko: 18,8 g | Tłuszcz: 7 g

 

 

Zdrowa kuchnia daje ogromne pole do popisu. Wystarczy trochę czasu, trochę kreatywności i trochę silnej woli, aby nie zjeść wszystkiego od razu :)

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Popularne teraz

Popularne teraz

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Instagram Beactive

Newsletter

x