WEGE LATO - PRZEPISY NA LEKKIE DANIA

Latem zdecydowanie chętniej sięgamy po warzywa. Chcemy jeść „lekko”, by czuć się „lekko”. Nic dziwnego!  Za oknem dostrzegamy coraz więcej kolorów, a te kolory warto przenosić na swój talerz.

Oto 9 przepisów na lekkie i wegańskie dania.  Pasty jedzone z warzywami na przekąskę lub z chlebem na śniadanie. Obiady idealne do zabrania na uczelnię lub do pracy oraz desery, które posmakują nie tylko roślinożercom! :)

 

Paprykowo-orzechowa pasta z ciecierzycy

 

 
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 60 g masła orzechowego
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, słodka papryka

 

 

Wszystkie składniki blendujemy. Wspaniale smakuje zarówno z warzywami, jak i z pieczywem.

 

 

Wartości odżywcze w 100 g: 226 kcal

 

 

Węglowodany: 18,64 g Tłuszcz: 64,6 g  Białko: 7,04 g

 

 

 

 

Włoska pasta

 

 
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 15 g czarnych oliwek
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • Przyprawy: Sól, bazylia, oregano

 

Ciecierzycę blenduję z olejem. Następnie dodaję przyprawy, drobno pokrojone suszone pomidory oraz oliwki.

 

 

Wartości odżywcze w 100 g: 216 kcal

 

 

Węglowodany: 16,8 g Tłuszcz: 12,8 g  Białko: 6,4 g

 

 

 

 

Soczewica w pomidorach

 

 
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 100 g kukurydzy
  • 50 g sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • Przyprawy:  sól, słodka papryka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

 

 

W garnku łączę pomidory oraz soczewicę i gotuję 15 minut. W czasie gotowania dodaję wody, w zależności od konsystencji sosu. Następnie dodaję sos sojowy, koncentrat, przyprawy,  kukurydzę oraz cebulę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Po kolejnych 10 minutach zdejmuję z ognia i dodaję olej kokosowy.

 

 

Wartości odżywcze w 100 g: 132 kcal

 

 

Węglowodany: 16,5 g Tłuszcz: 3,6 g  Białko: 7,6 g

 

 

 

 

Faszerowane papryki (2 porcje)

 

 
  • 4 papryki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 115 g mleczka kokosowego
  • 50 g czarnych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, suszona natka pietruszki

 

 

Do garnka wrzucamy wszystkie składniki i gotujemy razem 10 minut. Przekładamy farsz do papryk i przykrywamy wcześniej odkrojoną górną częścią warzywa. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego odrobinę wody i pieczemy 40min/200ºC.

 

 

Możemy również pominąć podpiekanie, a  paprykę pokroić i wrzucić razem z farszem do lunchboxa- wersja posiłku dla zapracowanych

 

 

Wartości odżywcze w 100 g: 140 kcal

 

 

Węglowodany:  16,5 g Tłuszcz: 6,7 g  Białko: 3,8 g

 

 

 

 

Wiosenna sałatka z panierowanym tofu i sosem chia (1 porcja)

 

 
  • 50 g tofu
  • 5 g mąki kokosowej
  • 5 g oleju kokosowego/rzepakowego
  • 100 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 15 g oliwek
  • 30 g ugotowanej ciecierzycy
  • 30 g groszku zielonego
  • 5 g siemienia lnianego/nasion konopii
  • 10 g oleju lnianego
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • +5 g nasion chia oraz 30 g mleczka kokosowego

 

 

Tofu kroję w dużą kostkę lub plasterki i obtaczam w mące kokosowej, a następnie smażę na rozgrzanym oleju. Mieszam z resztą składników. Godzinę wcześniej mieszam mleczko kokosowe z 50 ml wody oraz nasionami chia i odstawiam. Następnie dodaję  przyprawy i podaję z sałatką.

 

 

Wartości odżywcze w  1 porcji: 384 kcal

 

 

Węglowodany: 70 g Tłuszcz: 10 g  Białko: 37 g

 

 

 

 

Krem jaglany z solonym „karmelem” (1 porcja)

 

 
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 100 g dojrzałego banana
  • 50 daktyli suszonych
  • 30 g wegańskiej odżywki białkowej
  • Chipsy kokosowe/orzeszki do dekoracji
  • Szczypta soli himalajskiej

 

Kaszę jaglaną gotuję, a następnie blenduję z bananem. Dodaję odżywkę białkową ( którą można jednak pominąć), a jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję mleko roślinne. Daktyle wrzucam do miski i zalewam wrzątkiem trochę ponad ich poziom i pozostawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie (nie wylewając wody) blenduję ze szczyptą soli himalajskiej.  Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i schłodzone w lodówce.

 

 

Wartości odżywcze w  1 porcji: 555 kcal

 

 

Węglowodany:  96 g Tłuszcz: 8 g  Białko: 23 g

 

 

 

 

Naleśniki z twarożkiem kokosowym (2 średnie sztuki)

 

 
  • 20 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 30 g mleczka kokosowego
  • 3 g ksylitolu
  • 10 g mąki kokosowej
  • 10 g sproszkowanych jagód acai(opcjonalnie)

 

Mąki gryczaną i orkiszową mieszam z mlekiem roślinnym (ewentualnie dodaję go mniej lub więcej w zależności od konsystencji). Mleczko łączę ze 100 ml wody oraz ksylitolem. Następnie dodaję mąkę kokosową i jagody acai.

 

 

Wartości odżywcze w  1 porcji: 377 kcal

 

 

Węglowodany: 56,3 g Tłuszcz: 13 g  Białko: 8,7 g

 

 

 

 

Wegańskie placki

 

 
  • 65 g dojrzałego banana
  • 100 g batata
  • 15 g mąki lnianej
  • 15 g mąki owsianej
  • 10 g mąki kokosowej

 

 

Banana blenduję z upieczonym batatem, a następnie mieszam z pozostałymi składnikami. Smażę na mocno rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Jeśli chcemy uzyskać mniej wilgotne w środku placki należy dodać więcej mąki.

 

 

Wartości odżywcze w 1 porcji: 275 kcal

 

 

Węglowodany: 49,5 g Tłuszcz: 3,8 g Białko: 11,4 g

 

 

 

 

Zachęcamy Was do wypróbowania lekkich przepisów, które przygotowała Vanilliashake i podzielenia się z nami swoją opinią na Instagramie! W zakładce DIETA znajdziecie również mnóstwo innych inspiracji na pyszne i zdrowe przeskąski! :)

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Popularne teraz

Popularne teraz

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Instagram Beactive

Newsletter

x