OWOCOWO-WARZYWNE KOKTAJLE - IDEALNA ALTERNATYWA DLA POSIŁKU

Letnie upały zdecydowanie nie sprzyjają pieczeniu. Zwykle wtedy nasze mieszkania to jeden wielki piekarnik. Wakacje nie sprzyjają również spędzaniu czasu w kuchni. O wiele przyjemniej jest wykorzystać te chwile na opalanie się, czy spacery. Dlatego przedstawiam Wam przepisy na szybkie i proste koktajle warzywno-owocowe, które z powodzeniem będą stanowiły doskonalą alternatywę dla posiłków lub przekąsek. :)

 

1. Białkowy Biały

 

 
  • 250 ml wody kokosowej
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 30 g odżywki białkowej
  • 5 g ksylitolu

 

 

Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować.

 

 

Woda kokosowa to naturalny izotonik, więc jest niezastąpiona przy aktywności fizycznej. Bogata w magnez, potas, wapń oraz witaminy z grupy B. Jej lekko słodki posmak idealnie komponuje się na przykład z owsianką.

 

 

260 kcal | Węglowodany: 18,2 g | Tłuszcz: 11,5g | Białko: 16,1g

 

 

 

 

2. Bezglutenowy brązowy

 

 
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 120 g banana
  • 150 g śliwek
  • 25 g masła orzechowego
  • 10 g kakao
  • 100 ml mleka/napoju roślinnego

 

 

Kaszę jaglaną należy ugotować, następnie zblendować z pozostałymi składnikami.

 

 

Kasza jaglana jest bezglutenowa i bogata w witaminy z grupy B, czy witaminę E i lecytynę. Ponadto, ma właściwości antywirusowe, więc stanowi naturalny lek, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

 

 

Banan to przede wszystkim źródło potasu, który z kolei wpływa na obniżenie ciśnienia. Owocom tym przypisuje się wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny, jednak lista ich zalet jest o wiele dłuższa.

 

 

557 kcal | Węglowodany: 85,7 g | Tłuszcz: 16,6 g | Białko: 19,4 g

 

 

 

 

3. O(Ż)eźwiający żółty

 

 
  • 220 g melona
  • 40 g brzoskwini
  • 80 g mango
  • 100 ml mleka/napoju roślinnego
  • Kruszony lód
  • Kilka listków mięty
  • Szczypta kurkumy

 

 

Z melonem powinny zaprzyjaźnić się osoby cierpiące na miażdżycę i nadciśnienie, gdyż zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Jest źródłem beta-karotenu, który  chroni przed rozwojem nowotworów.

 

 

Kurkuma nadaje daniom oryginalną barwę, ale jest również wsparciem dla mózgu. Ma właściwości przeciwzapalne.

 

 

180 kcal | Węglowodany: 38,3 g | Tłuszcz: 2,3 g | Białko: 5 g

 

 

 

 

4. Fantastyczny fioletowy

 

 
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 100 ml soku z buraka
  • 170 g malin
  • 5 g sproszkowanych jagód acai
  • Kilka listków mięty
  • 180 g jogurtu naturalnego

 

 

Kaszę jaglaną należy ugotować, następnie zblendować z pozostałymi składnikami.

 

 

Silny antyoksydant? Bez wątpienia jagody acai! Najlepsza broń w walce ze zmarszczkami. Nie bez powodu należy do grupy superfoods. Ich zalety można wyliczać w wielu punktach zaczynając na wzmocnieniu odporności, a na poprawie wzroku kończąc.

 

 

 

 

5. Pyszny pomarańczowy

 

 
  • 250 ml soku z marchewki
  • 70 g moreli
  • 80 g pomarańczy
  • 50 g ogórka
  • Szczypta imbiru
  • Sok z połowy cytryny
  • 100 g batata

 

 

Batata należy upiec, a następnie dokładnie zblendować wszystkie składniki.

 

 

Batat i marchewka są bogactwem karotenoidów, które z kolei odpowiadają za utrzymanie dobrej kondycji wzroku. Ich lekko słodki smak sprawia, że mogą być wykorzystywane zarówno do dań słodkich, ale i wytrawnych. Bogate w witaminę A oraz wiele minerałów.

 

 

 

 

6. Zapychający zielony

 

 
  • Dwie garści szpinaku
  • 120 g banana
  • 25 g masła migdałowego
  • Kilka listków mięty
  • Sok z połowy cytryny
  • 50 g gruszki
  • 150 ml wody
  • 50 g kiwi

 

 

Szpinak stanowi doskonałe źródło żelaza, które jest jednak słabo przyswajalne. Bogactwo witaminy C oraz luteiny i magnezu sprawia, że powinien często gościć na naszym talerzu.

 

 

Masło migdałowe, a dokładnie migdały to kolejny superfood. Ma działanie odkwaszające, także jest doskonałym kompanem dla kaszy jaglanej o podobnych właściwościach. Mają również niski indeks glikemiczny i zawierają wiele kwasów nienasyconych.

 

 

 

 

Każdy z powyższych koktajli ma swoją super właściwość, dlatego zachęcamy do wypróbowania wszystkich! Polecamy również pozostałe przepisy na domowe posiłki - 6 pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski oraz przepisy na lekkie wegańskie dania

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Popularne teraz

Popularne teraz

Autor


	Aleksandra Pieńkosz,

	Blogerka, @vanilliashake

Aleksandra Pieńkosz,

Blogerka, @vanilliashake

Miłośniczka zwierząt, zdrowej kuchni i biegania. Gotuje, piecze, prowadzi własnego bloga, regularnie chodzi na siłownię, a w wolnych chwilach studiuje na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym :-).

Instagram Beactive

Newsletter

x